16.12. - JAHORINA

PLAN PUTOVANJA

PROGRAM PUTOVANJA

"PROGLAŠAVAM DA SU 14. ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE U SARAJEVU OTVORENE".

Ovim riječima 8. februara 1984. godine tadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Mika Špiljak je na stadionu "Koševo" otvorio najveću sportsku manifestaciju u svijetu.  13 februar 1984. "Ovi bijeli dani": "U prošlu srijedu useli se u moje oči, u moju dušu, čudesna svečanost, čitav moj sobičak kraj mora preselio se u Sarajevo, na Koševo, na Trebević, Igman i Bjelašnicu. Kao da sam na krilima sa mora odletio na snježne padine oko grada moje mladosti. Nadlijetao sam Mejtaš, Bistrik, Vratnik, Širokaču, Sagrdžije i Hrvatin. Odletio sam u hladne i bijele dane i sumrake, u drage prostore i u vremena koja su prohujala prije pola stoljeća. Opet sam čuo vrisku radosne mahalske djece, što na ligurama lete niz strme sokake i čikme"

Zuko Džumhur

Olimpijska planinaJahorina nalazi se u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, nedaleko od Sarajeva (cca. 28km) i Pala (cca. 12km). Originalni naziv planine je Javorina, koje je dobila po planinskom ili grčkom javoru. Tokom XIV Zimskim Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. god, Jahorina je bila poprište na kome su se održala takmičenja u alpskim disciplinama za žene.

Najviši vrh je Ogorjelica, koji se nalazi na 1.916, nadmorske visine. Staze na Jahorini se nalaze između 1.300m (ski staza Prača) i 1.890m (ski staza Ogorjelica) nadmorske visine, što čini oko 600m visinske razlike.

Plan putovanja:

Nedelja, 16.12.2018.


Polazak u jutranjim časovima sa navedenih odredišta. Dolazak na Jahorinu u prijepodnevnim časovima, tačnije prije puštanja u rad žičare. Cijene ski pasa možete provjeriti na sajtu http://hoteljahorina.com/questions/cene-ski-passa-jahorina-2017-18/. Individualno uživanje u čarima ove olimpijske ljepotice. Jahorina može mnogo toga da ponudu posjetiocima i koji su se odlučili na skijanje ili na šetnju. Između ostalog tu je veliki broj hotela i privatnih smještaja koji nude različite sadržaje koji će zadovoljiti želje svih uzrasnih kategorija klijenata. Ova olimpijska ljepotica nudi više od 20km staza kako za početnike i za dijecu tako i za iskusne skijaše. Povratak nazad prema kućama u poslijepodnevnim časovima, cca 17h. Kraj programa.

POLASCI: Tesanj 07:00 h, Jelah 07:10 h, Doboj Jug 07:20 h, Doboj  07:30 h, Maglaj 07:50 h, Zepca 08:10 h, Zenica 08:30 h, Kakanj 08:50 h, Visoko 09:00 h,

Cijena uključuje:

-           Prevoz turističkim autobusima visoke klase.

-           Cjelokupnu organizaciju putovanja.

Cijena NE uključuje:
-           Individualne troškove putnika.
-           Ulaznice u objekte i muzeje u kojima se ulaz naplaćuje.

Cijena aranžmana:15KM