09.12. - TREBEVIĆ

PLAN PUTOVANJA

PROGRAM PUTOVANJA

"PROGLAŠAVAM DA SU 14. ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE U SARAJEVU OTVORENE".

Ovim riječima 8. februara 1984. godine tadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Mika Špiljak je na stadionu "Koševo" otvorio najveću sportsku manifestaciju u svijetu.
13 februar 1984. "Ovi bijeli dani": "U prošlu srijedu useli se u moje oči, u moju dušu, čudesna svečanost, čitav moj sobičak kraj mora preselio se u Sarajevo, na Koševo, na Trebević, Igman i Bjelašnicu. Kao da sam na krilima sa mora odletio na snježne padine oko grada moje mladosti. Nadlijetao sam Mejtaš, Bistrik, Vratnik, Širokaču, Sagrdžije i Hrvatin. Odletio sam u hladne i bijele dane i sumrake, u drage prostore i u vremena koja su prohujala prije pola stoljeća. Opet sam čuo vrisku radosne mahalske djece, što na ligurama lete niz strme sokake i čikme"

Zuko Džumhur

Trebevićje planina u jugoistočnom dijeluBosne i Hercegovine. Nalazi se jugoistočno odSarajeva, uzdiže se iznad sarajevskih mahala i preko Malog i Velikog Stupnja (1522 m) nadovezuje se na planinu Jahorinu. Najviši vrh Trebevića je vrh Sofe (1627 metara).

Trebević predstavlja značajan turistički i rekreativni centar, koji je u proteklom ratu dosta uništen. Sa ovim izletištem grad je povezan asfaltnim putem i žičarom (koja je uništena u posljednjem ratu i nakon obnavljanja, ponovo puštena u rad 06.04.2018. godine, na dan grada Sarajeva) dužine 1700 m. Iz grada se preko Vraca zavojitom cestom, pored modernog kompleksa Sunnyland, autom dolazi do hotela Pino nature (nekada Prvi šumar). Odatle se dalje cestom stiže do planinarskog doma Napredak (1100 m) (desno - jug), do bob staze i žičare (lijevo - sjever) i ravno do kompleksa Brus (1150 m).

Plan putovanja:

Nedelja, 09.12.2018.


Polazak u jutranjim časovima sa navedenih odredišta. Dolazak na Trebević u prijepodnevnim časovima. Individualni obilasci ljepota koje olimpijska planina Trebević nudi: Bistrik kula, bob staza, vožnja žičarom, izletište Brus, Sunnyland... Provedite dan u prirodi na svoj način i otkrijte ljepote koje naša zemlja nudi. Povratak u zakazano vrijeme. Kraj programa.

POLASCI: Tesanj 07:00 h, Jelah 07:10 h, Doboj Jug 07:20 h, Doboj  07:30 h, Maglaj 07:50 h, Zepca 08:10 h, Zenica 08:30 h, Kakanj 08:50 h, Visoko 09:00 h,

Cijena uključuje:

-           Prevoz turističkim autobusima visoke klase.

-           Cjelokupnu organizaciju putovanja.

Cijena NE uključuje:
-           Individualne troškove putnika.
-           Ulaznice u objekte i muzeje u kojima se ulaz naplaćuje.

Cijena aranžmana: 15 KM